На велицей вечерни
На Господи воззвах: стихиры, глас 4.
Подобен: Яко добля:

Яко чистый благодати источник, / Бога Слова река боготечная, / струи источил еси боговедения, / имиже и до ныне напаяемся: / лучами же поучений твоих / священно озаряемся, / верою зовуще ти: / буди нам до конца предстатель, / Иоанне священномучениче.

Яко Богом явленное светило, / в граде Рижстем светло возженное, / и Латвийстим людем / духоносне возсиял еси, / сердца верных на путь истины направляя, / Православно славити научая / Пребожественную Троицу, / Юже до конца возлюбил еси, / Иоанне богомудре.

Яко присноцветный луг, / добродетелей лучами преиспещренный, / благоуханием небесным / чувства наши услаждаеши, / яко хлеб сладкий на огни испекаемь, / души наша питаеши, / чтущих тя любовию / несказанною радостию веселиши, / Иоанне богоносне.

Яко доблий воин Христов, / страстей терния в юности попалил еси, / чистотою жития украсился еси: / темже и пастырь добрый / в земли Латвийстей явися, / сего ради и мученический венец / огнем скончаваемь приял еси, / да покажеши верным путь спасения, / Иоанне богославне.

Слава, глас 5:

Свеща возжженная от Бога, / и Латвийское пресветлое светило, / вселенную всю озарившее, / явился еси, отче достославне Иоанне, / учений твоих зарями / просвещаяй верою чтущих тя: / темже и зовем ти: / радуйся, всесожжение богоприятное, / иерарше премудрейший, / новомучеников пресветлое украшение, / и молитвенниче теплый о душах наших.

И ныне, Богородичен: В Чермнем мори:
Вход, прокимен, и чтения 3.
Пророчества Исаиина чтение (глава 43):

Тако глаголет Господь: вси языцы собрашася вкупе, и соберутся князи от них. Кто возвестит сия в них или яже от начала, кто слышана сотворит вам; да приведут свидетели своя, и оправдятся и да услышат, и да рекут истину. Будите Ми свидетели, и Аз свидетель, глаголет Господь Бог, и Отрок егоже избрах, да познаете и веруете Ми, и разумеете, яко Аз есмь: прежде Мене не бысть ин Бог, и по Мне не будет. Аз есмь Бог, и несть разве Мене спасаяй. Аз возвестих, и спасох, уничижих, и не бе в вас чуждий. Вы Мне свидетели, и Аз Господь Бог, и еще от начала Аз есмь: и несть от рук Моих избавляяй. Сотворю и кто отвратит то; сице глаголет Господь Бог, избавляяй вас Святый Израилев.

Премудрости Соломони чтение (глава 3):

Праведных души в руце Божией, и не прикоснется их мука. Непщевани быша во очесех безумных умрети, и вменися озлобление исход их. И еже от нас шествие сокрушение, они же суть в мире. Ибо пред лицем человеческим аще и муку приимут, упование их безсмертия исполнено. И вмале наказани бывше, великими благодетельствовани будут, яко Бог искуси я, и обрете их достойны Себе. Яко злато в горниле искуси их, и яко всеплодие жертвенно прият я. И во время посещения их возсияют: и яко искры по стеблию потекут: судят языком, и обладают людьми, и воцарится Господь в них во веки. Надеющиися Нань разумеют истину, и вернии в любви пребудут Ему: Яко благодать и милость в преподобных Его, и посещение во избранных Его.

Премудрости Соломони чтение (глава 3):

Правeдницы во веки живут, и в Господе мзда их, и попечение их у Вышняго: сего ради приимут царствие благолепия, и венец доброты от руки Господни, яко десницею покрыет я, и мыщцею защитит их. Приимет всеоружие рвение свое, и вооружит тварь в месть врагом. Облечется в броня правды, и возложит шлем, суд нелицемерен. Приимет щит непобедимый преподобие, поострит же напрасный гнев во оружие, споборет же с ним мир на безумныя. Пойдут праволучныя стрелы молниины, и яко от благокругла лука облаков на намерение полетят. И от каменометныя ярости исполнь падут грады, вознегодует на них вода морская: реки же потопят я нагло. Сопротив станет им дух силы, и яко вихор развеет их, и опустошит всю землю беззаконие, и злодейство превратит престолы сильных. Слышите убо, царие, и разумейте: и навыкните, судии концев земли. Внушите держащии множества, и гордящиися о народех языков: яко дана есть от Господа держава вам, и сила от Вышняго.

На литии стихира, глас 6:

Огнем воспаляемь Господни любве, огня презрел еси, / и яко Божественное углие возжигаемь, / честный священномучениче Иоанне, / попалил еси хврастное лести шатание: / нечестивых же уста заградил еси, / и кровей проливаяй потоки терпеливно, / Церковь напоил еси верно просвещаему.

Слава, глас 4.
Подобен: Яко добля:

И огню смесився, и мукам, святе, / непреклонен мудрствованием пребыл еси, / и яко свеща вжегшеся благодатию Духа, / просветил еси верных сердца благодатию. / Тем всяк возраст и род празднует святую память твою, / песнословяще Господа.

И ныне, Богородичен: Призри на моления:
На стиховне стихиры, глас 4.
Подобен: Дал еси знамение:

В подвизе мнозе быв, / отче священномучениче Иоанне, / егда мучители безбожнии на тя вооружишася / и предаша тя горьким мукам, / ты же разжегся любовию Христовою, / терпеливно вражия козни победил еси, / и венцем страдания увязлся еси, / вечно со Христом царствуеши.
Стих: Разжегл ны еси, / якоже разжизается сребро.

Богомудрым смыслом / Евангельскаго проповедания сеяв словеса, / Иоанне блаженне, / возрастил еси плоды в земли Латвийстей, / пребывати в плодоприношении добродетелей / и содержати крепко / Православную веру истинную, / за нюже и пострадал еси, / возрасти и в нас плоды в любовь Божию.

Стих: Проидохом сквозе огнь и воду / и извел ны еси в покой.
Неизреченное Божие смотрение / бысть в тебе, иерарше всечестный, / яко бо сосуд взезлатый, / благодати Божественныя, / от него же всем подаваяй обильно, / милосердовал еси многия, / священномучениче Христов, отче Иоанне, / и ныне, Престолу Господню предстоя, / моли о всех, память твою совершающих.

Слава, глас 1.
Подобен: О дивнаго чудесе:

О дивное чудо! / источник благодати на огни испекается, / и лествица на Небо дверь бывает, / на нейже, Христу подобяся, распят бысть. / Веселися, Иоанне святителю, / мучеников украшение, / сосуде честный Святаго Духа. / Царствию наследниче, / не премолчи, вопия за ны ко Господу.

И ныне, Богородичен: Cе исполнися Исаиино проречение:
Тропарь, глас 4:

Божественную благодать восприим и безбожную лесть низложив, / земли Латвийския пастырь добрый явился еси, / священномучениче Иоанне, / Божественною же любовию ум распалив, на огненную смерть доблественно дерзнул еси. / Темже тезоименитно просящим тя даеши благодатныя дары. / Сего ради вопием ти: / моли Христа Бога прегрешений оставление даровати / празднующим любовию святую память твою.

На Утрени
По 1-м стихословии седален, глас 1:

Огнедохновенно показался еси благовоние, страданием обоневаеши наша сердца, мучеников украшение и святителей удобрение. Темже, днесь всесвятую твою память празднующе, Иоанне, освящаемся вси любовию, чтущии тя.

Слава и ныне, Богородичен:

Матерь Тя Божию вси свемы вси Деву воистинну, и по рождестве явльшуюся, иже любовию прибегабщии к Твоей благости: Тебе бо имамы грешнии предстательство, Тебе стяжахом в напастех спасение, Пресвятая Мати Дево.

По 2-м стихословии, седален, глас 3:

Точа веры исповедание, прелесть угасил еси злославия, обличив безбожник нечестие, и всесожжение божественное быв, благодатьми орошаеши концы: священномучениче Иоанне, Христа Бога моли, даровати нам велию милость.

Слава и ныне, Богородичен:

Красоте девства Твоего, и пресветлей чистоте Твоей, Гавриил удивився, вопияше Ти, Богородице: кую Ти похвалу принесую достойную? Что же возыменую Тя? Недоумеваю и ужасаюся. Темже яко повелен бых, вопию Ти: Радуйся, Обрадованная.

Величание: Величаем тя, священномучениче Христов Иоанне, и чтем честная страдания твоя, яже за Христа претерпел еси.
Псалом избранный: Бог нам прибежище и сила, Помощник в скорбех, обретших ны зело.

По полиелеи седален, глас 1:

Пройде сквозе огнь мучения и воду слез, изведе тя Господь в покой святых, священномучениче преславне Иоанне, ходатаю воззвания к Богу разумеющим и лобызающим подвиг твой. Слава Предуведевшему произволение твое, слава Предуставившему тя к славе Небесней, слава Подающему нам тобою велию милость.

Слава и ныне, Богородичен:

Под кров Твой прибегаем, Пречистая Дево: мольбу убо принеси о нас к Человеколюбцу Богу, спастися рабом Твоим.

Степенна, 1-й антифон 4-го гласа.

Прокимен, глас 4: Честна пред Господем / смерть преподобных Его.
Стих: Что воздам Господеви о всех, яже воздаде ми?

Всякое дыхание: Евангелие от Луки, зачало 67.
По 50-м псалме стихира, глас 6:

Благочестия истиннаго проповедник, / сожженный во пламени огненнем, / водрузися на тверди церковней, / яко звезда светосиятельная, / и освещаеши темную нощь неверия, / и озаряеши сердца верных учении божественными, / священномучениче Иоанне, молитвенниче о душах наших.

Канон, глас 2.
Песнь 1
Ирмос: Грядите, людие:

Запев: Священномучениче Иоанне, моли Бога о нас.
Во обителех райских достойно наслаждаяся и всем новомучеником Российским сликовствуяй, благодать ми даровати моли, воспевающу тя, блаженне Иоанне.

Был еси, блаженне, отрасль корене благочестива, прадед бо твой прелести люторския отвержеся, и веру истинную восприяв, исповедник святаго Православия явися.

Пасл еси первее стадо отца своего, пастырь же истинный стада овец Христовых последи явися, пасый души твоея в мудрости помышления, души же заблуждающия обращая и к Богу приводя, славне.
Богородичен: Бога из Тебе воплощенна, ведуще, без хотения плотскаго, суща прежде твари и прежде всех век, воистинну Богородицу Тя исповедуем.

Песнь 3
Ирмос: Утверди нас в Тебе, Господи:

Палат украшенных отметаяся, имел еси житие твое в подклете церковнем, восхотел бо еси приметатися в дому Господнем паче, неже жити в селениих грешничих.

Иисуса Бога во плоти явльшагося и в доме Иосифа древодела труждавшагося, поминая, и сам, отче Иоанне, труды велии понесл еси, глаголя, яко труд лучшее средство есть от зла удаления.

Яко пси лаяху на тя нечестивии, не терпяще обличений твоих, и скорби мнози тебе деяху, послежде огнем тя сожгоша, ты же огня мучений не устрашився, ныне огнь напастей к тебе притекающим, угашаеши, Иоанне.
Богородичен: Неискусобрачно Слово Божие, о Богородице, породила еси из Тебе воплощенна, Егоже священномученик Иоанн, Бога, мужески исповедав, яко воин Сего и венечник явися.

Седален, глас 1:

Укоризны и оклеветания от безбожник прием и огненное мучение претерпев, чашу страданий испил еси, за правду и верность Церкви Христовой подвизався, на двери распят и огнем опаляемь, священномученик явился еси. Сего ради зовем: спасай нас, святителю Иоанне, молитвами твоими.

Слава, и ныне, Богородичен:

Пречистыя руки Твои, Дево Мати простерши, покрый уповающия на Тя, и Сыну Твоему зовущия: всем подаждь, Христе, милости Твоя.

Песнь 4
Ирмос: Услышах, Господи:

Не поколеба столпа сердца твоего безбожных противление, страстотерпче, темже разжегся ревностию веры, явился еси огня сильнейши.
Храмы мнози, еретики разореннии, паки воздвигл еси, Иоанне, сам же Духа Святаго явился еси храм одушевлен.

Не нам, не нам, но имене Твоему слава, сице глаголал еси, Иоанне, вся дни живота твоего, ни огнь бо, ни раны, ниже смерть любве Христовы отлучиша тебе.

Богородичен: Просвети, Чистая, омраченную душу мою светом Твоим, Яже Свет Рождшая присносущный.

Песнь 5
Ирмос: Света подателю:

Грады Чернигов и Вологда учение твое слышаху, Минск же, Тамбов, и Пенза имеяху тя пастыря, Рига же мощи твоя святыя прият, Иоанне, тамо бо тело огню на снедь предав, вся концы просветил еси.

Трезвения и воздержания поборник быв, монах истинный явился еси, яко пастырь же добрый, мужественный защитник Церкве от безбожник показася, Иоанне святителю.

Душевныя крепости твоея не преможе сила вражия, святителю Христов Иоанне, клеветы бо диавольския, девицею некою на тя возводимыя, в ничтоже вменил еси, тя бо праведна и непорочна показа Господь.

Богородичен: Ветхий деньми, якоже на руно дождь, Пречистая, в Твое чрево сниде освященное, и нов явися Адам, Человеколюбец.

Песнь 6
Ирмос: В бездне греховней валяяся:

Злобу слуг сатанинских, сожженную совесть имущих, обличи, святителю Иоанне, сими сожигаемь, всесожжение же совершенно и чиста жертва Спасу всех принеслся еси.

Тя славят святители со иереи, и весь собор благочестивых, в животе бо твоем явися пастырь Церкве Латвийския, во Христе вся собирая верныя.
Евангельскою простотою и святостию крепко оградився, Иоанне, и на нечестие ополчився, крепость ересей низверг, твердый проповедник явися.
Богородичен: Грех мира вземлющаго, Чистаго Агнца заченши, Всенепорочная, согрешений прощение моли даровати рабом Твоим.

Кондак, глас 2:

Богодухновеннаго исповедника Иоанна, / претерпевшаго муки лютыя, / и жива сожженнаго, приял еси Господи, / яко жертву непорочну, / Един Сый прославляяй святыя Своя.

Икос:

Озари омрачение ума моего Христе, яко да дерзновенно отверзу уста воспети труды и страдания священномученика Твоего Иоанна, егоже подвигом и терпению удивишася видимая же с невидимыми, защищаше бo обидимых от руки обидящих, не бояся лица сильных, и искореняше нечестие, обличаше безбожие и утвержаше Православие, и претерпев узы, гонения, оклеветания, лишения, и смерть во пламени огненнем, и прославил еси его по всей земли, Един Сый прославляяй святыя Своя.

Песнь 7
Ирмос: Образу златому:

Огнем, богоблаженне, болезней твоих запаление безбожное угасил еси, кровными же потоки погрузил еси враги безплотныя, Иоанне, вопия: благословен еси, Боже отец наших.

Яко фимиам благовонен, принеслся еси, мудре, Подвигоположнику твоему, Божественною благодатию злосмрадную лесть низлагая. Тем поеши радостно: благословен еси, Боже отец наших.

Юныя три отроки изобразуя, Иоанне блаженне, якоже посреде пещи, среди пламене разженнаго взывал еси: благословен еси, Боже отец наших.
Богородичен: Ты едина Богу Мати явилася еси, Неискусобрачная Девомати Всечистая, темже благочестно Тебе, Всенепорочная, взывающе, поем: благословенная, Яже Бога плотию рождшая.

Песнь 8
Ирмос: В пещь огненную:

Пастырский жезл прием, святителю, людем учитель был еси, преславне Иоанне, и многия к вере Православней привел еси, да вси с тобою зовут: пойте дела Господа, и превозносите во вся веки.
Помыслом доблим на всеядца огня дерзнул еси, якоже отроцы еврейстии, святителю, с теми взывая: пойте дела Господа, и превозносите во вся веки.
Твердым умом был еси нестерпимаго пламене крепчайши, яко в чуждем телеси сожигаемь, блаженне, верою поя Господа и превознося Его во веки.
Богородичен: Световиден столп огнен и облак светел преводящ к Небесному наследию, Богородице Чистая, буди ми, Дево Всенепорочная, в пустыни жития заблужденному.

Песнь 9
Ирмос: От Бога Бога Слова:

Срам безбожия и нечестия гнетет ныне чад Новаго Израиля, Руси святыя, обаче Господь во веки Тойже есть, и се благодатная нива уготовляется, иже произрастит избавление Божие, сице глаголал еси, Иоанне, чад твоих на подвиг укрепляя.

Днесь Рига град, хранителя тя изрядна стяжавши, празднует, божественное совершающе твое страдание, со всеми грады и весьми, ихже соблюди твоими молитвами.

Яко же солнце, блаженне, от запада возсиял еси, Иоанне, поборник единения во Христе людей Божиих быв, Церковь всю просвещая твоими блистаньми, досточудне, и согревая веры и страданий пламенем, тем тя вси ублажаем.
Богородичен: Явльшися Дево дверь Божественнаго Света, души моея мглу Твоими невещественными блистаньми озари, и от вечнаго огня избавитися ми со священномучеником Иоанном молися, да верою и любовию Тя песньми величаем.

Светилен:

Искусився, якоже злато, огнем и муками, благодать Небесную приял еси от Бога Вышняго, Иоанне священномучениче, о нас ныне молися.

Слава и ныне, Богородичен:

Державным Твоим покровом, от врагов навета нас, Чистая, Твоя рабы сохрани вся невредимы, Тя бо стяжахом, Едину прибежище в нуждах.

На хвалитех стихиры, глас 8:
Подобен: О преславнаго чудесе:

О преславнаго чудесе! / Латвийския земли славный цвет / днесь в Церкви Торжествующей благоухает / и веселит поющия: / радуйся, пречудный святителю! / радуйся, божественный наш заступниче! / приими, отче, от уст недостойных / прославление и песнословия, / яко Богом прославленный.
О преславнаго чудесе! / град Рига радуется днесь: / се новый угодник Божий является / и от верных сице прославляется: / радуйся, земнородный ангеле! / радуйся, теплый наш молитвенниче! / приими от нас прославление, / и мир душам нашим даруй, / яко Богу мира угодивый.

О преславнаго чудесе! / днесь Иоанн на земли огнем сожигается / и на Небеси со славою венчается, / приемля от верных сия прославления: / радуйся, небесным радование! / радуйся, земных хваление! / испроси и нам в покаянии житие скончати, / и с тобою наследие на Небеси имети, / яко Отцу щедрот любезный.

Слава, глас 1
Подобен: Небесных чинов:

Послужив Слову непорочно, святителю, / огнем вещественным благовонна жертва Господеви принеслся еси, / и радости Небесныя сподобился еси, / о нас моля всегда, / чтущих тя, Иоанне.

И ныне, Богородичен:

Владычице, приими молитвы раб Твоих и избави нас от всякия нужды и печали.

Славословие великое.
На Литургии

Блаженны от канона, песнь 3-я и 6-я.

Прокимен, глас 4: Разжегл ны еси, / якоже разжизается сребро.
Стих: Проидохом сквозе огнь и воду / и извел ны еси в покой.
Апостол ко Евреом, зачало 334.

Аллилуиа, глас 2: Священницы Твои облекутся в правду и преподобнии Твои возрадуются.

Стих: Терпя потерпех Господа, и внят ми, и услыша молитву мою.
Евангелие от Луки, зачало 67.

Причастен: В память вечную будет праведник, от слуха зла не убоится.